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Question regarding differing interpretations of the scope of IEC 60079-28, prior to creating a Decision Sheet
The UK national committee for IEC TC31 expressed considerable unease about the wording of the Scope proposed both for the Corrigendum to Edition 1 and for Edition 2 of IEC 60079-28, believing that it was capable of causing considerable confusion.

This confusion now seems to be appearing in different interpretations from various ExTLs, resulting in an uneven playing field, as seen from the point of view of manufacturers.
(Note: A draft version of this document was shared at the TC31 WG40 March Meeting in London.  A number of luminaire manufacturers were present and they confirmed that various certification bodies appear to have differing interpretations.  WG40 also found it difficult to see the technical basis for Note 2, believing that a more obvious reason for differentiating between Gc/Dc and Gb/Db etc. would seem to be the uncertainty of LED behaviour under fault conditions, although any practical fault condition they had tried for testing purposes was only of short duration before the LED died.)
Although there are other concerns with the wording of the scope, the principal area of difference concerns the decision how to apply, or not to apply, the standard to LED luminaires.

For convenience, the text of the scope of Edition 2 is appended.

Attention is drawn specifically to the second sentence of paragraph 1 (highlighted), exclusion number (2) (highlighted), and exclusion number (5) third and fourth bulleted points (highlighted).
Although exclusion number (5) is written directly in the context of anything other than a luminaire, it does contain information that is relevant to luminaires, in providing an interpretation of the second sentence of paragraph 1.
Please consider the following alternative statements, which are not necessarily intended to be compatible with each other:

Statement 1
The effect of the highlighted text in paragraph 1 is to bring all protected equipment in scope, but exclusion (5) confirms that, for example, in the case of an Ex d luminaire, it is only the optical radiation outside the Ex d enclosure that is relevant.  Provided this is at a sufficiently low level, the luminaire can be classed as “Ex op is” in respect of the external radiation.  Although not given as an example, it is clear that the same principle can be extended to other protection concepts.  In the case of an intrinsically safe LED handlamp, it would be appropriate to invoke the fourth indent of exclusion (5) in order to restrict consideration of radiation levels to the outside of the LED enclosure.  There is a supposition that the beam does not focus outside the lens of the handlamp and that, therefore, the irradiance can be measured or calculated across the surface of the lens.  (If there is an external focal point, then further consideration is needed.)  Emphasis is placed on the fourth indent of exclusion (5) rather than the third indent, because we are adding the IP requirement from IEC 60529 to the Ex i protection, not invoking the IP protection of IEC 60079-0.  If that had not been the intent, there would have been no need to express similar requirements in two separate indents.
Statement 2

LEDs intended for use in luminaires are almost always, by their nature, continuous divergent light sources.  Since Note 2 is not normative text, it can be ignored in reaching an exact meaning of exclusion number (2), particularly since the first indent of exclusion (2) does not exclude LEDs from its exclusion.  It may be concluded, therefore, that the exclusion of LEDs in the second indent applies to non-divergent or collimated LED sources, and that, therefore, continuous divergent LED light sources are outside the scope of the standard, if they are employed in luminaires.
Statement 3

Because of the non-mandatory Note 2, all LED light sources in luminaires (other than for EPLs Gc and Dc) come within the scope of the standard and the irradiance is measured at the LED.  Exclusion (5) cannot be used as it specifically refers to light sources where none of the light escapes the enclosure.
Statement 4

Because of the non-mandatory Note 2, all LED light sources in luminaires (other than for EPLs Gc and Dc) come within the scope of the standard.  However, Exclusion (5) can be applied (irrespective of the protection concept) and the irradiance measured as the light beam exits the luminaire (subject to confirmation of the absence of an external focal point).

Question 1:
Noting that statement 4 is a general restatement of the specific example given in statement 1, which of the above statements most nearly matches your ExTL/ExCB interpretation of the scope of IEC 60079-28: Edition 2?

Question 2:

Paragraph 5 of the introduction says:


There is equipment outside the scope of this standard because the optical radiation

associated with this equipment is considered not to be a risk of ignition for the following

reasons:

– due to low radiated power or divergent light, and

– as hot surfaces created due to a too small distance from the radiation source to an

absorber which is already considered by general requirements for lighting equipment.
Can this statement be used to exclude all luminaires from the scope of the standard since it clearly considers there to be no difference between LED sources and HID sources and it has been observed that, for equivalent light levels, the HID source can be more dangerous in respect of temperatures measured on close obstructions.
Extract from IEC 60079-28: Edition 2
1 Scope


This part of IEC 60079 specifies the requirements, testing and marking of equipment emitting

optical radiation intended for use in explosive atmospheres. It also covers equipment located

outside the explosive atmosphere or protected by a Type of Protection listed in IEC 60079-0,

but which generates optical radiation that is intended to enter an explosive atmosphere. It

covers Groups I, II and III, and EPLs Ga, Gb, Gc, Da, Db, Dc, Ma and Mb.


This standard contains requirements for optical radiation in the wavelength range from

380 nm to 10 μm. It covers the following ignition mechanisms:


• Optical radiation is absorbed by surfaces or particles, causing them to heat up, and under

certain circumstances this may allow them to attain a temperature which will ignite a

surrounding explosive atmosphere.


• In rare special cases, direct laser induced breakdown of the gas at the focus of a strong

beam, producing plasma and a shock wave both eventually acting as ignition source.

These processes can be supported by a solid material close to the breakdown point.


NOTE 1 See a) and d) of the introduction.


This standard does not cover ignition by ultraviolet radiation and by absorption of the radiation

in the explosive mixture itself. Explosive absorbers or absorbers that contain their own

oxidizer as well as catalytic absorbers are also outside the scope of this standard.


This standard specifies requirements for equipment intended for use under atmospheric

conditions.


This standard supplements and modifies the general requirements of IEC 60079-0. Where a

requirement of this standard conflicts with a requirement of IEC 60079-0, the requirement of

this standard takes precedence.


This standard applies to optical fibre equipment and optical equipment, including LED and

laser equipment, with the exception of the equipment detailed below:


1) Non-array divergent LEDs used for example to show equipment status or backlight

function.


2) All luminaires (fixed, portable or transportable), hand lights and caplights; intended to be

supplied by mains (with or without galvanic isolation) or powered by batteries:


– with continuous divergent light sources (for all EPLs),


– with LED light sources (for EPL Gc or Dc only).


NOTE 2 Continuous divergent LED light sources for other than EPL Gc or Dc are not excluded from the

standard due to the uncertainty of potential ignition concerns regarding high irradiance.


3) Optical radiation sources for EPL Mb, Gb or Gc and Db or Dc applications which comply

with Class 1 limits in accordance with IEC 60825-1.


NOTE 3 The referenced Class 1 limits are those that involve emission limits below 15 mW measured at a

distance from the optical radiation source in accordance with IEC 60825-1, with this measured distance

reflected in the Ex application.


4) Single or multiple optical fibre cables not part of optical fibre equipment if the cables:


– comply with the relevant industrial standards, along with additional protective means,

e.g. robust cabling, conduit or raceway (for EPL Gb, Db, Mb, Gc or Dc),


– comply with the relevant industrial standards (for EPL Gc or Dc).


5) Enclosed equipment involving an enclosure that fully contains the optical radiation and

that complies with a suitable type of protection as required by the involved EPL, with the

enclosure complying with one of the following conditions:


– An enclosure for which an ignition due to optical radiation in combination with

absorbers inside the enclosure would be acceptable such as flameproof "d" enclosures

(IEC 60079-1), or


– An enclosure for which protection regarding ingress of an explosive gas atmosphere is

provided, such as pressurized "p" enclosures (IEC 60079-2), restricted breathing “nR”

enclosure (IEC 60079-15), or


– An enclosure for which protection regarding ingress of an explosive dust atmosphere is

provided, such as dust protection "t" enclosures" (IEC 60079-31), or


– An enclosure for which protection regarding ingress of absorbers is provided (such as

IP 6X enclosures) and where no internal absorbers are to be expected.


NOTE 4 For these scope exclusions based on enclosure constructions, it is anticipated that the enclosures are

not opened in the explosive atmosphere, so that ingress is protected.
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