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	Question: 

For the Measurement of Capacitance test, is there a refined test procedure that produces consistent and repeatable results?

Background:
The above clause states that the capacitance between each exposed metallic part on equipment shall be measured.  However, there is no indication of what type of equipment to use when measuring the capacitance (e.g. battery-powered or equipment powered by an AC supply).  In addition, there is no indication of how the capacitance value of the material under test is determined (e.g. using absolute measurements or subtracting parasitic capacitance in air from measurements).

According to Clause 26.15.2, the acceptance criteria for Group I, Group II, and Group III equipment ranges between 5 pF and 50 pF.  For such low capacitances, it is known that parasitic capacitance in the measurement equipment leads and the capacitance in air greatly affect the capacitance measurement of the non-metallic material on the device under test.  It has been shown by test that the measured capacitance on a single sample can vary widely between the acceptable limits for Group II equipment.

Answer: 

Yes, there is a test procedure that produces consistent and repeatable results.  One method of removing the parasitic capacitance from the measurements is to take a measurement of the capacitance in air near the test point of interest and subtract the value from the measurement taken on the test point.  The difference in capacitance values is then used to determine whether or not the material meets the acceptance criteria.

A battery-powered capacitance meter is the preferred equipment to use for measuring the capacitance as the ground potential for the meter is isolated from the potential of the earth-grounded metal plate used in the test.  The capacitance meter is to be used in the measurement range of 0 pF to 200 pF in order to obtain the most accurate readings possible.

The test procedure is as follows:

Two fully assembled samples of the device are to be conditioned in a climatic conditioning chamber for at least 1 hour at a temperature of (20 ± 2)ºC and a relative humidity between 30% to 50%.  The sample under test is to be placed on an earth-grounded metal plate sized approximately 90 mm x 160 mm x 3 mm (but which may be larger if the sample necessitates it).  If the sample requires support, it may be held in position with clamps or pliers (preferably made of plastic), but shall not be held by hand.

Using a battery-powered capacitance meter, the capacitance between each exposed metallic part on the apparatus and the earth-grounded metal plate is to be measured in the range 0 pF to 200 pF with an accuracy of ±5% and connection leads as short as possible but, in any case, less than 1 m.  If metallic test points are not easily accessible to the meter leads, a screw may be inserted to expose the test point.  The screw shall not touch any internal metal parts.  The positions of the samples are to be such that the exposed metallic test point being measured is as close as possible to the earth-grounded metal plate without contacting the plate.

The capacitance measurement at each test point shall be as follows.  Avoid touching the sample.

1) Connect the negative measurement lead of the capacitance meter to the earth-grounded metal plate.

2) Hold the positive measurement lead of the capacitance meter no greater than 5 mm away from the metallic test point.  Record the value of the capacitance in air to the nearest pF.

3) Place the positive measurement lead of the capacitance meter in contact with the metallic test point and record the value of the capacitance to the nearest pF.

4) Subtract the value obtained in step 2 from that obtained in step 3.  Record the absolute value of the difference.

5) Repeat steps 2 through 4 two times for each test point.



	Final wording might be changed when creating CDV and FDIS document versions.
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