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This Paper is being submitted to the IEC ExTAG to be considered during the Meeting to be held on 8-9 October 2001 in Berne.

Subject
-
Interpretation Issues 

The Australian National Committee has noted that the understanding, interpretation or methods of reporting results on standards that are being applied in Australia do not always accord with those being used in the ATRs received to date.  This is mainly evident when applying Ex i to IEC 60079-11:1999. It appears that interpretations of standards are being applied that are difficult for us to appreciate from the literal wording of the standards. In some cases the Standard is unclear.
Many of these have been resolved through discussion but not all. It is recommended that ExTAG consider a way of resolving such issues.

Discussion

The following are examples of issues that have arisen and the suggested approach that Australia suggests should be taken on those particular issues:

1 Nomenclature used to indicate temperature rise

When an expression such as ‘Delta T’ with a corresponding figure given in units of ‘K’ is used, it should be used to exclusively represent ‘temperature rise’. It should not be used to represent the actual or calculated surface temperature.

2 Electrolyte leakage in cells

When cells which are tested to IEC 60079-11:1999 Clause 10.9.2 exhibit leakage or rupture during the short circuit temperature rise test, they should not be allowed to be considered as in compliance with this clause.

3 Number of cells which need to short circuited at the same time for the temperature rise test

When cells are tested for temperature rise under short circuit applied to its external terminals, only one cell needs to be shorted at one time, even though category ‘ia’ allows for up to two countable faults and unlimited uncountable faults (the reason for this submission is that the present standard does not specify the number of cells to be shorted at one time and shorting of two adjacent cells at the same time would cause a greater temperature rise than if only a single cell short circuit temperature rise was measured). 

4 Duplicate SMD components not be considered as infallible assemblies

When surface mounted device (SMD) components are used as shunt components, they need to be triplicated for Category ‘ia’ because the method of connection of a SMD component does not conform to Clause 8.7 c) of the standard.
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5 Failure of switching mode circuits (including integrated circuits)

When switching mode circuits are being used (generally circuits which provide voltage conversion using inductors or capacitors), faults according to IEC 60079-11:1999 Clause 7.6 shall be considered. This will include presence of high voltages due to faults either inside the circuit or on components and connections outside the circuit. The rest of the circuit shall be protected from such high voltage if they render the circuit non intrinsically safe.

6 Rating of components

Where current limiting resistors are used as providing intrinsic safety, they shall comply with the requirements of IEC 60079-11:1999 Clause 7.1. 

Because this clause states that the maximum rated values shall be the commercial ratings specified by the manufacturer of the component there is no option for testing for higher power. For example the use of encapsulation and then performing tests which show that the resistor does not short under higher power shall not be considered as adequate means to allow the resistor to be used at this higher power. 

7 Battery chargeable equipment and rating of components 

When the equipment contains batteries which need to be recharged, the components on which intrinsic safety depends shall comply with the requirements of IEC 60079‑11:1999 Clause 7.1 including when the charger is connected to the equipment in the safe area and the internal battery may have been disconnected either due to a connection failure or battery high resistance. This is the requirement of IEC 60079-11:1999 Clause 7.4.8.

8 Spark ignition in circuits containing capacitors 

Ignition curves for capacitive ignition only represent a situation where there is a capacitor discharging into the spark test apparatus in the absence of continuous current. In most situations, there is always a fair amount of continuous current due to the voltage source. The spark ignition test or assessment must consider the combination of such resistive and capacitive energies.

9 Consideration of addition of voltage due to memory retention cells 

When equipment contains more than one voltage source (for example the main battery and a memory retention cell), then adequate care to be taken that when the terminals of these separate voltage sources are not infallibly connected to each, their possible addition due to failure of tracks and components shall be considered.

10 Consideration of addition of voltage and current due to electrochemical gas sensing cells 

When equipment contains gas detecting electrochemical cells, the possible addition of the voltage and current of these cells to the main voltage and current source shall be considered.

11 Consideration of temperature rise of diodes under fault condition

Under clause 7.6 d), all semiconductor devices including diodes shall be considered for the maximum temperature rise when faulted to a manner where they are considered to draw the maximum available power. 
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