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INTRODUCTION

This Draft Decision Sheet, concerning Value of the thermal conductivity of the dust to be used for the layer depth temperature has been prepared by R. Wigg/Chair SC31H and is issued for discussion during the ExTAG Meeting, Shanghai, 5th September 2006.
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Decisions from ExTAG in Buxton

16
Other Business

Case of Dust testing when the state is not possible to use. Question to be put in a draft DS by Mr R. Wigg 

Agenda for ExTAG in Shanghai

ExTAG Decision Sheets under discussion

*ExTAG/92/CD ExTAG Draft Decision Sheet on CoC Scope coverage for product families 

*ExTAG/93/CD Guidance on the requirements concerning dust testing. 

Report.

Following the ExTAG meeting in Buxton the issue of the impractical value for the dust layer test [see IEC61241-0 Clauses 5.2 & 23.4.5.2] was discussed at the IEC SC31H meeting in Cape Town and at both the SC31H-MT61241-0 [now MT60079-31] & TC31-WG22 meetings in Chicago, March 2006, and the decision was taken to include a change to the standard as an amendment and incorporate into the CDV for the next edition of IEC60079-0 which will include dusts.   Some procedural difficulties have been encountered regarding the issue of the amendment so it is therefore suggested that the proposal as agreed by the Maintenance team be included in an Ex TAG decision sheet as an interim measure.

Current Clause 23.4.5.2 of IEC61241-0

‘Measurement for surface temperature under excess layer If the requirements of 5.2 apply, then the electrical apparatus to be tested shall be mounted and surrounded by a layer depth L as stated by the manufacturer’s specification.  The measurement for the maximum surface temperature shall be made according to 23.4.4.1 using a dust having a thermal conductivity of no more than 0,003 kcal/m °C h.’
Proposed MT change as per draft amendment and according to 60079-0 Ed5 CDV [31/635/CDV]

For electrical equipment of Group III evaluated with a dust layer in accordance with 5.3.2.3.2, the equipment to be tested shall be mounted in accordance with the instructions and surrounded on all available surfaces by a dust thickness at least equal to the specified layer depth L. The measurement for the maximum surface temperature shall be determined using a test dust having a thermal conductivity of no more than 0,10 W/(m.K) measured at (100 ±5) ºC.

IECEx / ExTAG DECISIONS

	Standard(s)

IEC 61241-0:2004 (Ed 1) Corr 1


	Clause(s):

23.4.5.2 according to the Corrigendum 1
	Application:

This addition of the standard [not including any amendments] only.

	Subject: Value of the thermal conductivity of the dust to be used for the layer depth temperature test.
Status of Document:  Draft
	Keywords

· Combustible dust

· Dust layer

· Thermal conductivity


	Decision:


Date:

Originator of proposal: 

R. Wigg/Chair SC31H


Question:   What is the acceptable value of the thermal conductivity of the dust used to determine the surface temperature of apparatus when subject to an excess layer of combustible dust?
Answer: 

A thermal conductivity of no more than 0,10 W/(m.K) measured at (100 ±5) ºC.

Background: 

Consideration of the impractical value for the dust layer test [see IEC61241-0 Clauses 5.2 & 23.4.5.2] was discussed at the IEC SC31H meeting in Cape Town and at the SC31H-MT61241-0 [now MT60079-31] in Chicago and the decision was taken alter the thermal conductivity in order that appropriate materials can be obtained to conduct the test.  This is intended to be issued as a change to the standard in an amendment.   This decision is intended only to cover the application of this Edition 1 of IEC61241-0 only as the change will be reflected in all future amendments and editions.

Current Clause 23.4.5.2 of IEC61241-0

‘Measurement for surface temperature under excess layer If the requirements of 5.2 apply, then the electrical apparatus to be tested shall be mounted and surrounded by a layer depth L as stated by the manufacturer’s specification.  The measurement for the maximum surface temperature shall be made according to 23.4.4.1 using a dust having a thermal conductivity of no more than 0,003 kcal/m °C h.’

Proposed MT change as per draft amendment and according to 60079-0 Ed5 CDV [31/635/CDV]

For electrical equipment of Group III evaluated with a dust layer in accordance with 5.3.2.3.2, the equipment to be tested shall be mounted in accordance with the instructions and surrounded on all available surfaces by a dust thickness at least equal to the specified layer depth L. The measurement for the maximum surface temperature shall be determined using a test dust having a thermal conductivity of no more than 0,10 W/(m.K) measured at (100 ±5) ºC.
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