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	Question: 

RF (10 kHz to 3000 GHz) radiation energy is commonly recognized as a potential ignition source. How should the limitation of RF radiation power be applied for the assessment and certification of RF apparatus (intrinsically safe as a whole or at least for the RF output) used in explosive atmospheres?

Original Answer (retained for reference): 

The following limitation values of RF radiation power should be used for the assessment and certification of RF apparatus used in explosive atmospheres, considering applicable fault conditions for 'ia' and 'ib' respectively:

                      For Group IIA: 6W maximum;

                      For Group IIB: 4W maximum;

                      For Group IIC: 2W maximum.

Note:

The listed data are extracted from national standards and European technical reports.

Revised Answer (for immediate application):
Edition 5 of IEC 60079-0 was published in October 2007.  At clause 6.6.1 is included extensive information on limitation of RF radiation power.  This information conflicts with the value given in the original answer in respect of Group IIB equipment and also provides significant additional information, including values for Group I and Dust atmospheres..
In all cases involving RF radiation, reference should be made to IEC 60079-0 Ed 5, whichever edition of IEC 60079-11 is used as the base standard.
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