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INTRODUCTION

This document ExTAG/374 /CD Draft ExTAG Decision Sheet – Securing of external plug and socket connections has been prepared by FM Approvals LLC
Please submit comments using the attached comments table by -

2015 08 21 to
Christine Kane
If there are no comments received the document will be forwarded for publication. 
Should comments be received they will be for discussion during the 2015 ExTAG Christchurch Meeting.
On behalf of Mr. Gauthier

Julien Gauthier

Julien Gauthier

ExTAG Secretary

	Address:

Level 33, Australia Square

264 George Street

Sydney NSW 2000

Australia


	Contact Details:

Tel: +61 2 46 28 4690

Fax: +61 2 46 27 5285

e-mail: chris.agius@iecex.com
http://www.iecex.com


	Member Body


	Clause/ Sub-clause
	Paragraph Figure/ Table
	Type of

comment

General/

technical/

editorial
	COMMENTS
	Proposed change
	Observation

(to be completed by the originator)

	
	
	
	
	
	
	


COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION

	Standard:
IEC 60079-15:2010 (Edition 4.0)

IEC 60079-15:2005 

(Edition 3.0)

	Clause:  

10.1
20.1
	

	Subject:

Securing of external plug and socket connections
Status of document: 

Draft
	Key words:

· Plugs and sockets
· Tool secured


	Date: 2015 07 20
Originator of proposal: FMG
TC/SC involved: 

IEC/TC 31 MT 60079-15

	Question
Are non-sparking external plug and socket connections for use in “nA” equipment in accordance with IEC 60079-15, Ed 4, sub-clause 10.1 and IEC 60079-15, Ed 3, sub-clause 20.1 required to be tool secured?
Answer

Yes, they are required to be tool-secured unless interlocked or protected by another suitable Type of Protection.

The requirements for Plugs and Sockets are given in Clause 10 of IEC 60079-15, Ed 4. 

Sub-clause 10.1 b) states – “if they are allocated and connected to only one part of the equipment, they shall be secured mechanically to prevent unintentional separation and the equipment shall be marked with the warning given in item b) of Table 14.”
This sub-clause does not require that they be “tool”-secured, however sub-clause 9.1 of IEC 60079-0 is not excluded, and it states:

“Parts necessary to achieve a specific type of protection or used to prevent access to uninsulated live parts shall be capable of being released or removed only with the aid of a tool.”

Since the Type of Protection ‘non-sparking’ “nA” relies upon the plug and socket connection being non-sparking, it is required to be tool-secured.

Note that the requirements of sub-clause 9.2 of IEC 60079-0 are excluded by Table 1 of IEC 60079-15, so special fasteners are not required.
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