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INTRODUCTION

This document ExTAG/367 /CD Draft ExTAG Decision Sheet - Evaluation of relevant temperatures for EPL Da, Db and Dc has been prepared by SP Technical Research Institute of Sweden for comment.
Please submit comments using the attached comments table by -

2015 06 19 to

Christine Kane
In the absence of comments the document will proceed for publication.

On behalf of Mr. Gauthier

Julien Gauthier
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISIONS
	Standard: 
IEC 60079-0:2011

IEC 60079-31:2008
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IEC 60079-18:2014

IEC 60079-11:2011

	Clause: Various
	

	Subject:

Evaluation of relevant temperatures for EPL Da, Db and Dc


Status of document: Draft 
	Key words:

· Temperature under layer of dust
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	Question: 

Is it necessary to considerer dust layer when other temperatures than maximum surface temperature are evaluated for Ex Components and equipment, for EPL Da, and for EPL Db and Dc evaluated with a dust layer?

Answer: 

Yes, dust layer shall be considered for all temperatures relevant for the specific type of Ex protection including:
- service temperatures

- temperature of compound
- temperature of cementing
- operating temperatures for pre certified Ex components and equipment
Based on this, the following applies:
When the standards for a specific type of explosion protection requires a dust layer to be considered for measurement of maximum surface temperature, such a dust layer shall be considered also for evaluation of other relevant temperatures.

Justification:
For EPL Da it is clearly expressed in IEC 60079-31 (both edition 1 and 2) and in 
IEC 60079-18 (ed. 4) that maximum surface temperature shall be measured with the equipment surrounded by a layer of dust. For Group III in general, the maximum surface temperature may be determined for a given depth of dust layer surrounding the equipment, according to section 5.3.2.3.2 in IEC 60079-0. 
Section 5.2 in IEC 60079-0 requires service temperature testing according to section 26.5.1. Section 26.5.1 requires Group III equipment - which shall be evaluated with a dust layer - to be tested surrounded with dust. Furthermore, the maximum rated source of heating or cooling shall be considered for service temperature according to 5.2, which could be understood as that dust layers shall be taken into account.  

If equipment is allowed to be covered by a layer of dust when used as intended, it is reasonable to consider the layer of dust not only when evaluating the maximum surface temperature but also when evaluating the other relevant temperatures. 
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