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TITLE: Draft ExTAG Decision Sheet – Clarification on the applicability of terminal insulating material test.
INTRODUCTION

This Draft Decision Sheet has been prepared by LCIE. 

The standard IEC 60079-7 may be understood in different ways regarding requirements for field wiring connections which are not terminals complying with IEC 60947-7-1, IEC 60947-7-2, IEC 60999-1, or IEC 60999-2. Especially, the applicability of clause 6.9 is often discussed. 
This document is issued for a 4 week comment period.

Please submit comments using the attached comments table by-

2015 03 06 to

Christine Kane
If no comments are received the document will proceed for publication.

On behalf of Mr. Gauthier
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	Subject: 
Applicability of terminal insulating material test.
Status of document: Draft

	Key words: 

Field wiring connections.
Terminal insulating material test.

	Date: 
January 2015
Originator of proposal: LCIE

	Background:

Questions are often raised about applicability to increased safety field wiring connecting device of terminal insulation material test, as specified in clause 6.9 of the standard IEC 60079-7:2007.
The following drawing is an example of connecting device, not compliant to IEC 60947-7-1, IEC 60947-7-2 or IEC 60999-2, which is designed to be used with cable lugs and includes non-metallic insulating part.
[image: image1.png]



Question:
Shall any connecting device intended for field wiring which includes non-metallic part (except glass and ceramic materials) be submitted to terminal insulating material test?
Answer:

Yes, in order to ensure that :

· Conductors do not become dislodged from the clamping unit
· terminal assembly is not separate from the terminal insulator
· terminal insulator does not crack
Indeed, clause 4.2.2.3 dedicated to field wiring connection facilities, requires meeting the requirements of 4.2.2.2 where applicable. In case of non-metallic material part, the terminal insulating material test required by clause 4.2.2.2 becomes applicable.
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