[image: image1.png]1EC | Ecex
s




ExTAG/344/CD

September 2014 

INTERNATIONAL ELECTROTECHNICAL COMMISSION (IEC) SYSTEM FOR CERTIFICATION TO STANDARDS RELATING TO EQUIPMENT FOR USE IN EXPLOSIVE ATMOSPHERES (IECEx SYSTEM)

TITLE:  Draft Decision Sheet – Interpretation of IEC 60079-2 clause 7.3 to assist uniform interpretation  
Circulated to: ExTAG – IECEx Testing and Assessment Group

INTRODUCTION

This Draft Decision Sheet has been prepared by the ExTAG Task Group 02 Convener, Risto Sulonen (VTT Expert Services Ltd) and ExTAG Chairman, Ron Sinclair, to reflect the decisions from the ExTAG Meeting held in Fortaleza, September 2013, and discussions within Task Group 02, but modified by discussions at the ExTAG meeting held at The Hague in August 2014.
Please submit comments using the attached comments table by -

2014 10 09 to

Christine Kane
If no comments are received the document will proceed for publication.

On behalf of Mr. Gauthier

Julien Gauthier
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION

	Standard: 
IEC 60079-2:2007 (Ed. 5.0)

	Clause:  
7.3

	

	Subject:

Extent of Safety Devices to be specified in accordance with clause 7.3
Status of document: 

Draft
	Key words:

· Ex p equipment
· Safety devices

	Date: 2014-09 09
Originator of proposal: ExTAG Task Group formed at 2013 ExTAG meeting in Fortaleza, modified by Task Group Convenor and ExTAG Chairman after the ExTAG Meeting in The Hague 2014.
TC/SC involved: 

TC31 MT 60079-2

	Background: 
It had been suggested to a manufacturer that he must specify all items related to the supply to an Ex p equipment, including the main contactor or circuit breaker, in order to comply with clause 7.3
Question: 
In considering the control circuits for an Ex p equipment, does the manufacturer have to specify the full circuit, including main switching devices.
Answer:
No.  The standard specifies those devices which are essential to the Ex p protection and supplied or specified by the manufacturer.  The main switching device and any other ancillary devices (such as motor protection relays) are outside the scope of what must be specified by the manufacturer.  Selection of those devices is done as part of the installation, as would be the case for any other Ex equipment where the equipment standard does not specify particular requirements.
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