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	Question:

Where current limiting resistors are used as providing intrinsic safety, they shall comply with the requirements of 1 EC 60079‑11:1999 Clause 7. 1.

This clause states that the maximum rated values shall be the commercial ratings specified by the manufacturer of the component. But Account shall also be taken of the effects of the mounting conditions and ambient temperature range specified by the manufacturer of the apparatus and by 5.2 of IEC 60079‑0:1998. For example, in the case of a semiconductor the power dissipation shall not exceed two‑thirds of that which will cause the maximum junction temperature to be reached under the particular mounting conditions. Similarly the maximum surface temperature of a current limiting resistor is the relevant factor.

If a better cooling (e.g. by means of encapsulation of the resistor) reduces the surface temperature compared to the situation in air, an extended power rating (above that specified by the resistor manufacturer in air) may be possible.

The test laboratory has however to verify that the surface temperature of the encapsulated resistor is not higher than that obtained under the conditions in air with the maximum rating from the data sheet of the manufacturer of the component.

Note: It is also required that the maximum permissible temperature of the compound is not exceeded.

Answer:

The "commercial ratings" of a component are usually related to certain mounting conditions (specified in the data sheet). If the mounting conditions in the apparatus under test are less onerous (better cooling etc.) then a test may allow for higher power rating if the component temperature is not higher than those in the conditions specified for maximum rating by the manufacturer’s data sheet




