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TITLE:  Compilation of comments on ExTAG/374/CD Draft ExTAG Decision Sheet – Securing of external plug and socket connections
Circulated to: ExTAG – IECEx Testing and Assessment Group
INTRODUCTION
Following consideration of proposed draft Decision Sheet prepared by FMG Securing of external plug and socket connections.  Members are to note that in view of comments received, the Originator has now withdrawn the Draft DS and is to refer the matter to the Maintenance team for IEC 60079-15.
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	Member Body


	Clause/ Sub-clause
	Paragraph Figure/ Table
	Type of

comment

General/

technical/

editorial
	COMMENTS
	Proposed change
	Observation

(to be completed by the originator)

	CML
GB
	
	
	TE
	Answer: No, mechanically secured does not necessarily mean requiring a tool.

Note: An internal plug connection is required to meet a 15N pull test, but not be ‘mechanically’ secured.
	Modify Answer to:

No, requiring a tool to separate the connector is one solution, but a clip or threaded ring, able to be removed by hand, may also be used.

A connector secured only by the friction of the mating parts as they slide together would not be considered ‘mechanically secured’ even though it may pass the 15N pull test. This would not be sufficient for an external plug and socket that may receive rough handling.
	

	DEKRA Certifi-cation B.V.


	
	
	G
	We agree with this sheet
	
	

	DE
	
	
	T
	The DE National committee is not in favour with the proposed EXTAG decision sheet

The question given in the ExTAG document

Question
Are non-sparking external plug and socket connections for use in “nA” equipment in accordance with IEC 60079-15, Ed 4, sub-clause 10.1 and IEC 60079-15, Ed 3, sub-clause 20.1 required to be tool secured?

is based on a fact which is not given in the standard and therefore not required.

The standard only requires
“to be secured mechanically”

Nothing said that a tool is required for opening the mechanical securing device


	Either delete the document complete or modify it as proposed
	Modified answer

Answer

No, they are not required to be tool-secured. The requirements for Plugs and Sockets are given in Clause 10 of IEC 60079-15, Ed 4. 

Sub-clause 10.1 b) states – “if they are allocated and connected to only one part of the equipment, they shall be secured mechanically to prevent unintentional separation and the equipment shall be marked with the warning given in item b) of Table 14.”

This sub-clause does not require that they be “tool”-secured, 

Sub-clause 9.1 of IEC 60079-0 is not excluded, as that requirement are relevant for other parts in the standard.:

“Parts necessary to achieve a specific type of protection or used to prevent access to uninsulated live parts shall be capable of being released or removed only with the aid of a tool.”

In 12.5.2.8 it is clearly stated, for battery plug and socket systems  you have the option either to fulfil clause 10 or use 12.5.2.8 were a tool is required



	FME

GB
	
	
	General
	We agree with this draft DS with the following editorial comments.


	
	

	FME
GB

	
	
	Editorial
	The draft DS only makes reference to the applicable clause in IEC 60079-15 Ed 4.0. Add reference to Ed 3.0 to highlight that the requirements of both Ed 3.0 and 4.0 are identical.
	Add
“Sub-clause 10.1 b) states – “if they are allocated and connected to only one part of the equipment, they shall be secured mechanically to prevent unintentional separation and the equipment shall be marked with the warning given in item b) of Table 14.”

(Clause 20.1 b of IEC 60079-15 Ed 3.0 contains identical requirements).”

	

	FME

GB
	
	
	Editorial
	The draft DS does not identify which edition of IEC 60079-0 it is referring to. Add references to Ed 5.0 and Ed 6.0 to highlight that these are identical in this respect.
	Modify as shown;
“This sub-clause does not require that they be “tool”-secured, however sub-clause 9.1 of IEC 60079-0 Ed 5.0 and Ed 6.0  areis not excluded, and it these states:”
	

	FME

GB
	
	
	Editorial
	To clarify that the requirement for special fasteners is the same in both Ed 3.0 and Ed 4.0 of IEC 60079-15 make reference to the specific editions.
	Modify as shown;

“Note that the requirements of sub-clause 9.2 of IEC 60079-0 are excluded by Table 1 of both Ed 3.0 and Ed 4.0 of IEC 60079-15, so special fasteners are not required.”

	

	FMG
(US)
	
	
	ge
	Support the DS as drafted
	The subject should be referred to TC31/MT60079-15 for further discussion regarding the interaction of Clause 10 of 60079-15 and Sub-clause 9.1 of 60079-0.
It should also be noted that a similar situation exists with 4.2.4 b) in 60079-7 (Ed 5). Although in this case the term used is “fixed together” (for “ec”), not “secured mechanically” (for nA).


	

	Kiwa Nederland B.V. (Unit ExVision)

	--
	--
	T
	Kiwa does not support the draft decision sheet, since this interpretation is an unnecessary and unwanted major change of the requirement. It could exclude (for EPL Gc suitable) mechanical securing means as hand-tightened screw rings, bayonet locks, clips, etc.
All those means require intentional unlocking and are therefore sufficient to prevent unintentional removal.

The fact that clause 9.1 of IEC 60079-0 is not excluded does not necessarily mean that it has to be used for e.g. this requirement.
NOTE: Also refer to (draft) IEC 60079-7, ed. 5, that states in 4.2.4 b) for Ex ec: "fixed together" (with a suitable Warning).
	Do not publish this draft as an IECEx decision sheet. The term "mechanically secured" in the standard is clear enough.
	

	NANIO/

CCVE

RU
	
	
	General
	We support ExTAG/374/CD with the following editorial comment.

	
	

	
	
	Answer 
	Ed 
	To add “sparking external plug and socket connections for use in “nA” equipment” instead of “they” in the answer for a better clarification
	Yes, they -sparking external

plug and socket connections

for use in “nA” equipment

are required to be tool secured unless interlocked or

protected by another suitable

Type of Protection.
	

	NEPSI

CN
	
	
	
	In general, we consider the draft decision sheet seems to be in safer side. Noting that the type of protection nA is EPL Gc, we suggest to consult with IEC TC31/MT 60079-0 for further confirmation.
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