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	Background

Various interpretations are being made by IECEx ExCB and ExTL staff regarding the applicability of IEC 60079-28 in the context of clause 6.6.2 of IEC 60079-0:2011.
This is further complicated in that not all ExCBs and ExTLs have IEC 60079-28 in their IECEx scope.

Many of the problems are related to the fact that clause 6.6.2 of IEC 60079-0:2011 only refers to IEC 60079-28 in a note, and therefore there is the possibility that the note may be disregarded and IEC 60079-28 is not applied in all situations where it is relevant.

The potential confusion is compounded by the wording of the Scope exceptions of IEC 60079-28.  It is also noted that the Scope of the first and second editions of IEC 60079-28 are different.
Accordingly, IECEx asked the maintenance teams for IEC 60079-0 and IEC 60079-28 to review the relevant text in both documents to ensure that the requirements for the application of IEC 60079-28 are absolutely clear.  IEC TC31 WG22 responded at its meeting during March in Sydney and has included an additional clause in the FDIS text of Edition 7 of the standard which is expected to be published in late 2017.
6.6.4 Lasers, luminaires, and other non-divergent continuous wave optical sources

The requirements for lasers, luminaires, and other non-divergent continuous wave optical sources such as LED luminaires, torches, and optical fibre transmitters / receivers are contained in IEC 60079-28.

This ExTAG Decision Sheet is intended as an interim measure to ensure all ExCBs and ExTLs operate on the same basis until Edition 7 of IEC 60079-0 is published and to ensure that all ExCBs and ExTLs fully complete the ExTR in respect of Clause 6.6.4 of the new edition.
Question:

When should the requirements of IEC 60079-28 be applied to Ex Equipment, especially regarding LED light sources?

Answer:

. 

The risk of ignition due to optical radiation hazards shall always be addressed.

The first consideration to be made is regarding the Scope exclusions in IEC 60079-28.  Regarding LED light sources in a luminaire, such can only be excluded from IEC 60079-28 using the Scope exclusion in respect of EPLs Gc and Dc, 

Where none of the Scope exclusions in IEC 60079-28 apply, then the Ignition Hazard Assessment (IHA) process described in the normative Annex C to IEC 60079-28:2015 (as referenced by Clause 4, “General requirements”) shall be applied to all equipment containing a light source, including luminaires, laser devices, etc.

The result of this IHA shall be recorded on the ExTR report format for IEC 60079-28 at clause 4.  The indication of the application of, and compliance with, the “op is”, “op pr” or “op sh” requirements is suitable IHA documentation.
In order to make it absolutely clear to the market place that the applicability of IEC 60079-28 has been considered, all equipment involving optical radiation (whether in or out of the scope of IEC 60079-28) shall comply with one of the following:

1. Include the full reference to IEC 60079-28 on the second sheet of the certificate, incorporating the required marking into the marking string; or
2. Include the following text in the “Equipment” field of the certificate:

“The optical radiation output of the apparatus with respect to explosion protection is covered in this certificate based on Exception [X] to the scope of IEC 60079-28:2015.”
Note: The reference to [X]” is to be replaced by the actual Exception 1), 2), 3), 4) or 5) that applies from IEC 60079-28:2015.
Where option 2 has been applied, and an ExTR report section for IEC 60079-28 is not included in the ExTR report, the record of the decision, with any necessary justification, shall be recorded in the ExTR report section for IEC 60079-0 at clause 6.6.2 (Editions 5 and 6), or at clause 6.6.4 (Edition 7).
Exception
Where the LED is an integral part of an optical isolator (for example as frequently used in intrinsically safe equipment), it is sufficient to refer to Scope Exception 5 in the report, without providing the added text in the certificate.
Additional information:
ExTLs and ExCBs do not need to have IEC 60079-28 in their IECEx Scope in order to use Option 2.

It has been found that manufacturers of luminaires are not always aware of IEC 60079-28 and that they have submitted luminaires (particularly of Ex d construction) where the use of high power LEDs mounted close to the front glass has caused the luminaire to fail the test requirements of IEC 60079-28.



Page 1 of 2

[image: image1][image: image2.png]LC.!IECEXI



