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INTRODUCTION

This proposed Draft ExTAG Decision Sheet ExTAG/460/CD – The tensile force of cable pull test according to IEC 60079-18, has been prepared by NEPSI China.
It is issued for a six week comment period for consideration by ExTAG Members. 

Please submit comments using the comments table, a separate document by -

2017 09 18  to

Christine Kane
If there are no comments received the document will be forwarded for publication. 

 Julien Gauthier

Julien Gauthier

ExTAG Secretary
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Sydney NSW 2000

Australia

Web: www.iecex.com
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FRANCE  
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION
	Standard: 

IEC 60079-18:2014
(Edition 4.0) 
IEC 60079-18:2009

(Edition 3.0)
	Clause: 


8.2.5.1
8.2.5.1
	

	Subject:

The tensile force of cable pull test according to IEC 60079-18
Status: Draft
	Key words:

· Tensile force 
· cable

	Date: 7 July 2017
Originator of proposal:
NEPSI

TC/SC involved: 

MT 60079-18

	Background:

In clause 8.2.5.1 of IEC 60079-18:2014 Edition 4.0, the requirement of the tensile force which shall be applied for cable pull test includes following description:

“5 times the mass (in kilograms) of the “m” equipment”.
Comparing to the requirement in clause 8.2.5.1 of IEC 60079-18:2009 Edition 3.0, this requirement is described as:

 “50 times the mass (in kilograms) of the “m” equipment”.
This modification is not given in the table of significant changes between IEC 60079-18 Edition 4.0 and IEC 60079-18 Edition 3.0, and thus it has not been classified as “minor and editorial”, “extension” or ” major technical” change.
This issue was discussed and requested to clarify during the open forum of 2017 IECEx International Conference held in Shanghai China.

Question: 
Both two editions of the standard IEC 60079-18 can be used to apply for IECEx certificate according to IECEx rules. Considering such obviously difference test requirement, shall the latest standard with requirement of 5 times the mass (in kilograms) of the “m” equipment be applied?
Answer: 
Yes. No matter which version of standard is used to apply for IECEx certificate, the requirement of cable pull test of IEC 60079-18:2014 shall be applied.
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