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INTRODUCTION

This document, Draft ExTAG Decision Sheet,  ExTAG/493/CD C Transferred charge test for electrostatics re-implemented, but without option for dust was prepared by PTB, (discussed at the German national committee DKE K241), and is issued for consideration by ExTAG.
In accordance with OD 035 it is issued for a six week comment period. 
Please submit comments using the comments table, a separate document by –

2018 04 18

 To Christine Kane
If there are no comments received the document will be forwarded for publication. 
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Background:
In the IEC 60079-0:2017 (7th edition) a modified transferred charge test for electrostatic risk determination was re-introduced, which was temporarily cancelled in the 6th edition due to uncertainties in the application of this test. 

But in the 7th edition the test was only re-introduced for Group I+II (clause 7.4.2), not for dust-Ex (Group III, clause 7.4.3). Hence, former certificates based on the 5th edition and containing this test for Group III can no longer be up-dated.
QUESTION: Can the electrostatic charge test for Group III Ex Equipment be applied, which was provided in the 5th edition of IEC 60079-0, but not in latest edition (7th edition)? 
ANSWER:  
Yes, the transferred charge test can be applied for Group III Ex Equipment according to the IEC 60079-32-2 with the limit values in IEC TS 60079-32-1. 
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