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INTRODUCTION

This proposed Draft ExTAG Decision Sheet ExTAG/478B/CD – Draft Revised Decision Sheet - The spark ignition test with super capacitor, has been prepared by PCEC China.

While initially discussed during the 2017 ExTAG Washington Meeting the decision was taken during that meeting to recirculate ExTAG/478/CD the original document, without change, for a six week comment period. 

As a result of comment received, a revised document ExTAG/478A/CD, was prepared by PCEC, CN, and circulated to ExTAG for further comment.   A Compilation of Comments along with originator observations are contained in ExTAG/514/CC.

This updated version, ExTAG/478B/CD takes into account the comments received on ExTAG/478A/CD and is issued for final discussion during the 2018 ExTAG Cannes meeting.  

Changes made are shown in red text.
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	Background:

In IEC 60079-11:2011(Ed 6) clause10.1.4.2 a2) “Alternatively when an infallible current-limiting resistor is used with a capacitor, consider the capacitor as a battery and the circuit as resistive.“
Question: 
1. May supercapacitors (A supercapacitor is a high-capacity capacitor with capacitance values much higher than other capacitors (but lower voltage limits) that bridge the gap between electrolytic capacitors and rechargeable batteries. They typically store 10 to 100 times more energy per unit volume or mass than electrolytic capacitors. The common minimum specification of supercapacitor is 0.1F 2.7V.) be used in intrinsically safe equipment, and if so how should they be assessed?

2. If a resistor is required to limit the output of the supercapacitor, how should the resistor be rated?

Answer: 
1. Yes, electrochemical capacitors (including supercapacitors, ultracapacitors and electric double layer capacitors) may be used in intrinsically safe equipment. When applying the requirements of IEC 60079-11 Ed. 6, they should be treated as cells or batteries rather than capacitors.

2. A resistor relied upon to limit the output of the supercapacitor shall be rated using the worst case voltage present on the supercapacitor. The requirement for rating the resistor is the lower of 1.5 * CU2 and 1.5 * U2/R, for all Levels of Protection.

1） 
2） 
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