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INTERNATIONAL ELECTROTECHNICAL COMMISSION (IEC) SYSTEM FOR CERTIFICATION TO STANDARDS RELATING TO EQUIPMENT FOR USE IN EXPLOSIVE ATMOSPHERES (IECEx SYSTEM)

Title: ExTAG/536/CD Draft ExTAG Decision Sheet Suffix “X” and “U” to the certificate.
Circulated to: ExTAG – IECEx Testing and Assessment Group

INTRODUCTION
This document, ExTAG/536/CD Draft Decision Sheet Suffix “X” and “U” to the certificate has been prepared by SITIIAS/NEPSI, CN.

ExTAG/536/CD has been prepared for 6 weeks circulation comment period, with preliminary discussion to be held during the ExTAG Cannes, France, Meeting.
Please submit comments using the comments table, a separate document by –
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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISIONS
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Suffix “X” and “U” to the certificate

Status of document: Draft
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	Date: September, 2018
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Background:
With the extensive application of fieldbus, process control system adopts more and more power supply modules, remote IO modules and input/output modules etc.. It is popular that those modules have to be mounted into an additional housing and were tested according to IEC 60079-0 and IEC 60079-7 (former IEC 60079-15) as Ex component. So many Ex component certificates, with suffix “X” or “U”, have been issued already. It looks that each certification body have individual rule to apply suffix “X” or “U”.  

QUESTION: For Ex components, mounted completely in an Ex ec housing, suffix “U” or “X” shall be applied to the certificate?
ANSWER: 
Suffix “U” shall be applied on those Ex components. 

IEC 60079-0:2017 clause 3.84 has described that suffix “X” denotes Special Condition of Use for Ex Equipment. And IEC 60079-0:2017 clause 3.83 has described that suffix “U” denotes Schedule of Limitation for Ex components, which is incomplete equipment and not suitable for installation without further evaluation.

Those Ex ec modules shall be mounted into an Ex ec housing. The ingress of protection (IP) of the housing shall be tested according to IEC 60079-0 and IEC 60079-7. Because general industrial standards are not applied (IEC 60079-7:2015 clause 4.10.1 note). The mounting of modules shall be evaluated for the separation distance and temperature rise check etc..  All of above are critical factor for Ex equipment (housing+modules). So it is reasonable to define those modules are Ex component. And suffix “U” shall be applied to the IECEx certificate.
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