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	Background
In IEC 60079-7:2015 (Edition 5.0), type of protection “nA” was transferred from IEC 60079-15:2010 to a new type of protection “ec”.  
As part of this transfer of requirements, two paragraphs on clearances and creepages were added to IEC 60079-7 for type of protection “ec” that were not in IEC 60079-15 for type of protection “nA”.  See the last paragraph in Clauses 4.3 and the last paragraph in 4.4.1.
These two paragraphs read when combined as follows;

“Unless otherwise required in this standard, the enhanced clearance / creepage distances for equipment of Level of Protection “ec” only apply to mains circuits and between isolated circuits. The enhanced clearance / creepage distances do not apply to printed wiring board mounted components.”
Question

What is meant by the following terms used in the last paragraphs in Clauses 4.3 and 4.4.1 of IEC 60079-7:2015:

· “mains circuits”
· “isolated circuits”
· “printed wiring board mounted components”
Answer

The following provides clarification regarding what is meant by these terms:  
· the term "mains circuits" is intended to apply to any circuit directly connected to the premises supply.
· the term "isolated circuits" is intended to apply between a mains circuit and earth and between a mains circuit and any secondary circuit that is isolated from it (such as by an isolating transformer or opto-coupler).
· The term "printed wiring board mounted components" is intended to apply to both the body of the component and to the solder points.  This term includes isolating components mentioned in the previous dashed item if mounted on a printed wiring board.  

Therefore, enhanced clearance and creepage distances required by Clauses 4.3 and 4.4 of IEC 60079-7 need only be applied as follows:

· applied to any portion of the mains circuit, 

· applied between any portion of the mains circuit and ground, and

· applied between any portion of the mains circuit and any secondary circuit that is isolated from it (such as by an isolating transformer or opto-coupler)

It also noted that per 6.1 of the draft 7th edition of IEC 60079-0, “The requirements of this standard, together with one or more of the specific standards listed in Clause 1, are in addition to the applicable safety requirements of the relevant industrial standards.”  This includes the relevant industrial clearance and creepage requirements.
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