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INTRODUCTION

This document, ExTAG/696/CD, Draft ExTAG Decision Sheet – Applicability of IEC 60079-15, especially regarding LED light sources has been prepared by Dr Martin Thedens, PTB, DE, and is issued for consideration by ExTAG.

In accordance with OD 035 this document is issued for a six week comment period. 

Please submit comments on this new Draft DS using the comments table, a separate document, by –

2023 01 02

to


Christine Kane

ExTAG Secretariat






	Address:
IECEx Secretariat
Level 33, Australia Square
264 George Street
Sydney NSW 2000
Australia
	Contact Details:
Tel: +61 2 4628 4690
Fax: +61 2 4627 5285
e-mail: info@iecex.com  
http://www.iecex.com
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Background
Internationally, ExCB’s apply IEC 60079-15 Edition 4 for issuing an approval for LED luminaires.
Question:
Can IEC 60079-15 Edition 4 be applied to LED luminaires with the EPL Gc?
Answer:
No.
In IEC 60079-7, Edition 5 (2015), the following is listed in the table "The significance of the differences between IEC Standard, IEC 60079-7 Edition 5 (2015) (for "ec") and IEC 60079-15, Edition 4 (2010) (for "nA"):
Extension      Clause 5.3.2.5:       Inclusion of LED as light source
Applying requirements in IEC 60079-15, Edition 4 (2010) for LED luminaires cannot be freely interpreted and corresponding certificates cannot be issued as the LED requirements were added in IEC 60079-7, Edition 5 (2015) for the first time.

Until the publication of IEC 60079-7, Edition 5 (2015), it was not possible to certify LED technology for explosive atmospheres with IEC 60079-15. With IEC 60079-7, Edition 5, the IEC TC 31 MT60079-7 has created this possibility for the first time for Type of Protection "ec" only (not for “nA”).
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