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INTRODUCTION


This document, prepared by UL is issued as a preliminary Draft Decision Sheet and is issued for initial consideration and discussion during the 2023 ExTAG Edinburgh meeting.
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IEC System for certification to standards relating to equipment for use in Explosive Atmospheres (IECEx System)
Collection of IECEx / ExTAG Decision Form, F-014

	Standard:
IEC 60079-0, Ed. 7.0
IEC 60079-0, Ed. 6.0
IEC 60079-31, Ed. 3.0
IEC 60079-31, Ed. 2.0

	Clause:  
26.5.1.3
26.5.1.1
6.1.2
6.1.2
	Date:
2023-09-07

	Subject:
Thermal conductivity of dust
	Key words:
Conductivity
Dust
	Originator of proposal: 
UL Solutions

	Status of document: 
Draft
	· 
	TC/SC involved: 
WG22
WG28

	
Background:
During peer assessments of ExTLs, IECEx assessors will often request evidence that the dust used for thermal testing has a thermal conductivity in compliance with IEC 60079-0.  However, WG22 was unable to find a test specification for measuring the thermal conductivity of powder to include as a normative reference in Ed. 7.0 of IEC 60079-0. The solution was to include Note 2 of Clause 26.5.1.3, which suggests materials that could comply with the requirement.


	Question:
Is it required to verify the thermal conductivity of the dust used for thermal testing or is it sufficient to use one of the suggested materials from Note 2?


	Answer:
Because there is no unified standard for measuring the thermal conductivity of dust, verification is not required at this time if the dust used falls under one of the types specified in Note 2.

Note: Per Step 1.1 of IECEx OD 035, this ExTAG DS does not affect existing certified products.


NOTE: The following should be noted when developing ExTAG Decision Sheets:
The development process should be in compliance with IECEx OD 035.
The purpose for development of ExTAG Decision Sheets is to unify the application of the Standards used in the IECEx System and is not intended to modify or "interpret" Standards.
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