
[image: image1]
DS 2012/005A


   October 2018
Replaces ExTAG DS 2012/005

COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISIONS
	Standard: 

IEC 60079-0-2017

IEC 60079-0:2011
IEC 60079-0:2007

IEC 61241-0:2004


	Clauses: 

29

29
29
29
	Draft Decision Sheet:
ExTAG/406B/CD



	Subject:

Inclusion of an IP rating as part of the marking and certificate

Status of document: 

Approved 

	Key words:

· IP rating

· Marking

· Certificate
	Date: 2018 10 18 
Originator of proposal: UL
Modification proposed by: SGS Baseefa
TC/SC involved: 

IEC/TC 31

	Question: When an Ex equipment or Ex component is to include an IP rating as part of both the marking and the certificate, what test program is required to support the IP rating?
Answer: To answer this question, evaluations involving explosive gas atmospheres must be considered separately from evaluations involving explosive dust atmospheres in accordance with the following…

Evaluations involving explosive gas atmospheres
It must first be understood that the specific IEC Ex type of protection standards for explosive gas atmospheres do not require marking of an IP rating.  Further, neither does the latest 2011 edition of IEC 60079-0.

These IEC Ex standards for the various types of protection define minimum levels of enclosure requirements associated with specific IP ratings, with these minimum levels of IP requirements needing to be preceded by the applicable order of tests detailed in IEC 60079-0 (such as thermal conditioning, impact, etc.).  Compliance with this minimum level of IP requirements in the applicable IEC Ex standards allows for optional (but not mandatory) inclusion of the associated IP rating as part of both the marking and certificate.

Based on the above understanding, after an Ex equipment or Ex component is determined to comply with the applicable minimum level of IP requirements per the applicable IEC Ex type of protection standard(s), the manufacturer may request additional IP testing associated with an IP rating other than that addressed by the requirements in the applicable IEC type of protection standard(s).  

When a manufacturer makes such a request for additional IP testing, it is outside the requirements of these IEC Ex standards.  As such, this additional IP testing need only comply with IEC 60529 or IEC 60034-5 as applicable, and not with any of the testing detailed in IEC 60079-0.  Compliance with an IP rating in accordance with only IEC 60529 or IEC 60034-5 as applicable allows for optional (but not mandatory) inclusion of this associated IP rating as part of both the marking and certificate.

If the additional IP rating is to be marked on the equipment, it shall not form an integral part of the hazardous area coding required by IEC 60079-0 (i.e. as if it is part of the marking required by IEC 60079-0:2011 clause 29.4), but may be marked separately.

The additional IP rating may be given in the marking section of the certificate (but not as if it is part of the marking required by IEC 60079-0:2011 clause 29.4). If the IP rating is given in the certificate it shall be declared in the equipment description to be in accordance with the appropriate standard: IEC 60529 or IEC 60034-5.  A suitable form of words might be: ‘The equipment has been separately tested against the requirements of IEC 60529 and it meets IP66’
Note: To minimize samples needing to be tested, consideration should be given to simply performing the additional IP testing as part of the test sequence required by the applicable IEC Ex standards.
Evaluations involving explosive dust atmospheres
Regarding evaluations involving explosive dust atmospheres, depending on the dust standards being applied, the requirements regarding IP testing differ.

In general, if IEC 60079-0:2011 or IEC 60079-0:2017 is being used, along with IEC 60079 series standards that now incorporate requirements for explosive dust atmospheres, the inclusion of an optional IP rating as part of both the marking and certificate would be in accordance with evaluations involving explosive gas atmospheres as noted above.
If IEC 60079-0:2007, IEC 60079-11:2006, IEC 60079-11:2011 or any of the IEC 61241 series is being used for evaluations involving explosive dust atmospheres, there is a requirement for these to include an IP marking.  Therefore, the inclusion of an IP rating as part of both the marking and certificate is mandatory.  In addition, because an IP rating is mandatory, the IP rating that is part of both the marking and certificate shall be supported by all required testing in the applicable explosive dust standard(s), including any required pre-conditioning, etc.
IEC 60079-0:2017 Edition 7

It should be noted that the text for Edition 7 has inserted a further note to clause 29.3 g), making reference to this ExTAG DS:

NOTE 4 IECEx ExTAG DS 2012/005 provides background information on testing to confirm IP markings other than the minimum ratings required by the standards corresponding with the applied type(s) of protection, noting that an IP marking is not required as part of the explosion protection marking, but is often marked separate from the Ex marking string.
Additional Proposal

The text in 1.2.11 of OD 011-2 is altered to avoid the suggestion that the IP rating forms part of the marking string related to IEC 60079-0:2011 clause 29.4
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